Hjemmefra
Jobs
Da der for vores vedkommende er tale om en lang periode samt en lille smule usikkerhed omkring nøjagtig hjemkomstdato (man ved jo aldrig, om man bliver helt bidt af at rejse rundt) var det ikke muligt at få orlov.
Jan, som er tømrer, havde ikke de store betænkeligheder omkring dét at forlade sit job, hvorimod Marianne, som er marketingkoordinator, var lidt mere usikker, men valgte at tage springet.
Hvis man har mulighed for det, vil det selvfølgelig være en god løsning at tage orlov, idet man på denne måde ved, hvad man har at kommer hjem til og derfor også en del mere tryghed.
Bolig
Da vi alligevel har planlagt at finde en byggegrund og bygge et nyt hus, valgte vi at sælge huset før vi tog afsted. Faktisk har vi solgt stort set alt hvad vi ejer af større ting som f.eks. biler og motorcykler … så vi er på helt bar bund, når vi vender hjem.
Hvis man er lidt mere tryghedsnarkoman end os, vil det nok være en bedre ide, at leje/fremleje sin bolig ud.
Vaccinationer
Rejser til Australien kræver ingen vaccinationer.
Af sikkerhedmæssige årsager og ud fra tanken “better safe than sorry”, har vi valgt at få genopfrisket vores stivkrampevaccination samt at få Twinrix Vaccination mod Hepatitis A+B (leverbetændelse).
Da vi planlægger at tage ud af Australien i en kort periode til et endnu ukendt sted, vil vi, når vi kender stedet, tage kontakt til en australsk læge for at forhøre os om malaria forebyggelse m.m.
Se iøvrigt Danske Lægers Vaccinationsservice.
Økonomi/Valuta
Vi regner med et budget på ca. 250.000 kr., hvoraf ca. 100.000 kr. vil gå til køb af bil m.m. Vi regner naturligvis med at få en del af pengene fra bilen tilbage, når vi sælger den.
Hvordan kunne vi så bedst muligt få pengene til Australien … og meget gerne til den rigtige kurs?
Efter flere samtaler med Unibank nåede vi frem til den løsning, at vi oprettede en konto i australske dollars herhjemme. Vi startede med at føre 100.000 kr. over på denne konto og håbede så på, at kursen ville falde yderligere. På denne måde sparer man en del penge i gebyr, således at kursen ikke kom til at ligge ret meget over Nationalbankens kurs.
Derudover har vi naturligvis medtaget Visakort, men har også valgt at få et Mastercard, da beløbsgrænsen pr. måned er dobbelt så høj som på Visakortet.
Vi har åbnet en konto i den australsk bank Commonwealth), så vi også har australsk hævekort.
På denne måde regner vi med at være tilstrækkeligt dækket ind.
Forsikringer
Sygeforsiking
Da det gule sygesikringsbevis ikke er gældende i Australien, er det nødvendigt at tegne en rejsesygeforsikring.
Vi valgte at tegne vores forsikring hos Europæiske Rejseforsikring gennem venskabsforeningen, samtidig med at vi købte vores flybilletter og på denne måde sparede vi 10%.
Da vi er under 35 år er “unge nok” til at få en Ungdomsrejseforsikring.
Vi valgte “Det Blå Kort”, som dækker udgifterne til behandling og hjemtransport i tilfælde af sygdom, og som supplerende rejsedækning har vi valgt “Rejsegaranti”, som ved hjemkaldelse til Danmark i forbindelse med alvorlig sygdom eller død i familien sikrer, at man får en flybillet retur til opholdslandet.
Alternative forsikringsselskaber er: Gouda Rejseforsikring, IHI Rejseforsikring og Compass Rejseforsikring.
Ulykkesforsikring
Vi fandt hurtigt ud af, at det at få en ulykkesforsikring, som dækker i udlandet i mere end et år, kan være temmelig svær at finde. Specielt når man også skal have dækning for MC-kørsel og farlig sport (dykning).
Til sidst lykkedes det os dog at få et rimeligt tilbud fra Alm. Brand, som vi valgte at tegne forsikringen hos. Dette er en heltids-ulykkesforsikring, som dækker motorcykel, farlig sport, tandskader og vridskader.
Forsikring af elektronisk udstyr på rejsen
Da vores indboforsikring kun dækker rejsegods i op til 3 måneder, måtte vi se os om efter muligheder for forsikring af elektronisk udstyr, som f.eks. bærbar PC, GPS m.m., som vel at mærke også dækker ved tyveri fra bil.
Indboforsikring
Dette var også en ting, som skulle undersøges nærmere, idet alle vores ting står opmagasineret på Jans forældres loft. Af én eller anden mystisk grund, så dækkede Mariannes almindelige indboforsikring kun for opmagasinering i op til 12 måneder. Derefter skulle man i princippet tage alle tingene ud og sætte dem ind igen (!!!!!), hvorefter forsikringen ville gælde i endnu 12 måneder.
For at undgå yderligere problemer valgte vi at flytte vores familie-forsikring til Alm. Brand, som godt kan forsikre indbo, som er opmagasineret i mere end 12 måneder.
Bilforsikring
Efter vi havde fundet bilen, forhørte vi os lidt omkring, hvilket forsikringsselskab, som kunne være gode til opgaven. Vi fik anbefalet RACV, som iøvrigt også har en “road side assistance”, som måske kunne være handy, i tilfælde af at bilen bryder sammen.
Desværre viste det sig, at RACV ikke ønsker at forsikre biler for personer, som ikke er fast bosiddende i Australien. Vi valgte i stedet GIO, som ikke havde noget problem med dette.
Desværre dækker bilforsikringen ikke teknisk udstyr, så vi blev nødt til at tage kontakt til et dansk forsikringsselskab Rerup & Co., som kan tegne en speciel elektronisk udstyrsforsikring … selv i campervans.
Se mere under elektronisk udstyrsforsikring.
Bil
Undersøgelse af marked og muligheder
Vi har benyttet os utrolig meget af internettet for at finde frem til en løsning, som passer til vores behov.
Da vi ikke ville lade os begrænse af vores køretøj, var det helt sikkert, at vi skulle have en 4WD. Da vi skulle kunne bo i den, havde vi besluttet at købe en 4WD med tray-top, hvorpå vi kunne sætte en slide-on, som er en lille campingvogn, som sættes på ladet af bilen. Vi har efterhånden nået den lidt mere magelige alder, hvorfor vi ville se efter slide-ons med toilet og bad. Læs mere under punktet “Bilen”, som du finder i menuen øverst til venstre på siden.
Diverse
Visum
Der findes flere forskellige former for visum til Australien, som man kan ansøge om her >>>
Vi ansøgte om et multiple entry visum, som er gyldigt i et år. Eneste ulempe er, at man højst må opholde sig i Australien i 6 måneder ad gangen. Derefter skal man forlade landet i 24 timer og kan så vende tilbage i yderligere 6 måneder. Man skal blot ankomme til landet inden visumet udløber, så i realiteten kan man få sammenlagt 18 måneder DownUnder.
Folkeregisteret
Ved et rent tilfælde blev vi opmærksomme på, at man skal framelde sig i folkeregisteret, hvis man tager ophold i udlandet i mere end 6 måneder.
Feriepenge
Én af fordelen ved at framelde sig folkeregisteret er, at man kan få udbetalt samtlige opsparede feriepenge med det samme, hvis man skriver et brev til FerieKonto, som fortæller, at man har sagt sit job op, og er rejst til udlandet, og derfor gerne vil have alle pengene udbetalt.
Husk dog på, at kontoen så er tom, når du kommer hjem.
Dykkercertifikat
Da der som bekendt er masser at se under vandet i Australien (tænk bare på Great Barrier Reef), besluttede vi os for at tage dykkercertifikat hjemmefra.
Vi valgte at tage PADI Open Water Diver Certifikat på en uge. Det foregik på den måde, at vi 1. og 3. dag havde teori, 2. og 4. dag bassintræning og 5. og 6. dag var vi på åbent vand.